δήλωση ως κάτοικος εξωτερικού προς αποφυγή διπλής φορολόγησης
Είναι σκόπιμο, πριν ξεκινήσετε την παρακάτω διαδικασία, να απευθυνθείτε στον προϊστάμενο της εφορίας όπου ανήκετε. Καθώς, η διαδικασία πολλές φορές διαφέρει, καθώς προσπαθούν να διευκολύνουν και εμάς αλλά και την υπηρεσία τους.
Η σχετική αίτηση γίνεται στην εφορία (ΔΟΥ) όπου ανήκετε. Αν τη διαδικασία δεν την κάνετε μόνοι σας, πρέπει πρώτα από όλα να ορίσετε κάποιον ως φορολογικό αντιπρόσωπο.
Πώς ορίζεται ο φορολογικός αντιπρόσωπος
Ο φορολογικός αντιπρόσωπος ορίζεται με εξουσιοδότηση. Κάθε εφορία έχει ένα συγκεκριμένο email στο οποίο μπορείτε να στείλετε την εξουσιοδότηση (παράδειγμα εξουσιοδότησης ακολουθεί παρακάτω). Έτσι, το άτομο το οποίο θα αναλάβει ως φορολογικός αντιπρόσωπος, πηγαίνει στη συγκεκριμένη ΔΟΥ και ενημερώνει τον προϊστάμενο σχετικά με την εξουσιοδότηση. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος εκτυπώνει την εξουσιοδότηση και την υπογράφει. Με αυτόν τον τρόπο, ο φορολογικός αντιπρόσωπος πρέπει να καταθέσει τα σχετικά δικαιολογητικά μέχρι τη λήξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα (συνήθως τον μήνα Μάρτιο – εκτός και αν δοθεί κάποια παράταση – όπως συνήθως.
Ποια έγγραφα πρέπει να καταθέσει ο φορολογικός αντιπρόσωπος;
Κατά το διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο φορολογικός αντιπρόσωπος ή εσείς πρέπει να προσκομίσετε στη Δ.Ο.Υ. που ανήκετε τα εξής έγγραφα:
-
Μ1 – το οποίο είναι συμπληρωμένο από εσάς (βλ. το σχετικό έγγραφο παρακάτω)
Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογικός αντιπρόσωπος ή εσείς έχει /έχετε κάνει την αίτηση ώστε να θεωρηθείτε φορολογικός κάτοικος εξωτερικού. Στη συνέχεια, ο φορολογικός αντιπρόσωπος ή εσείς Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς σας στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων εξωτερικού θα πρέπει να κατατεθούν ορισμένα έγγραφα είτε από εσάς είτε από τον φορολογικό αντιπρόσωπο. Η προθεσμία υποβολής των συγκεκριμένων εγγράφων είναι μέχρι το Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους (εκτός και αν αποφασισθεί κάποια παράταση).
Ποιά ειναι τα συμπληρωματικά έγγραφα;
-
Βεβαίωση Κατοίκου Εξωτερικού για Φορολογικούς Λόγους. Επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του βρετανικού Κράτους και συμπληρώνεται την αίτηση Certificate of Residence for Tax Purposes (https://www.tax.service.gov.uk/shortforms/form/PT_CertOfRes) . Κατά τη συμπλήρωση της ερώτησης για τον λόγο για τον οποίο χρειάζεστε το έγγραφο, συμπληρώνετε ‘’to avoid double taxation. Please provide me with the same with wet signature’’. Επίσης, εκεί που ζητά το άρθρο της Double Taxation Agreement (DPA), συμπληρώνετε το “Article IX’’.
-
HMRC χρειάζεται περίπου 20 εργάσιμες μέρες για να στείλει το έγγραφο ταχυδρομικά. Μόλις το παραλάβετε, πρέπει να το επικυρώσετε με τη διαδικασία του Apostille. Αφού επισκεφθείτε τη σελίδα https://www.get-document-legalised.service.gov.uk/choose-documents-or-skip?pk_campaign=Standard-Service&pk_kwd=Standard , πρέπει να στείλετε το έγγραφο στο Legalisation Office ταχυδρομικά. Η διαδικασία βρίσκετε αναλυτικά στην παραπάνω ιστοσελίδα (όταν ταχυδρομείστε το έγγραφο, στέλνετε μαζί με το έγγραφο έναν self-addressed envelope με special delivery, με τη διεύθυνσή σας για να το χρησιμοποιήσουν όταν σας ταχυδρομήσουν το έγγραφο – για οποιαδήποτε βοήθεια θα σας βοηθήσουν στο ταχυδρομείο). Κόστος £30.00 για το Apostille + τα έξοδα για τον self-addressed envelope.
-
Apostille το έγγραφο πρέπει να έχει τη φυσική υπογραφή (wet signature) και όχι ηλεκτρονική υπογραφή (δυστυχώς οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες δε δέχονται ηλεκτρονικές υπογραφές).
-
Αντίγραφα από τα pay slips. Αυτά τα έγγραφα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σφραγίδα Apostille (εφόσον δεν αποτελούν επίσημο έγγραφο του αγγλικού κράτους).
-
Έναν αντίγραφο από το μισθωτήριο συμβόλαιο που πιστοποιεί τον τόπο κατοικίας σας.
Αφού συλλέξτε τα παραπάνω έγγραφα, τα στέλνετε στον φορολογικό σας αντιπρόσωπο ώστε να τα καταθέσει πρίν τη λήξη της προθεσμίας.
Μόλις η Δ.Ο.Υ. που ανήκετε παραλάβει όλα τα έγγραφα, στέλνει το φάκελο σας στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. Μετά από έναν περίπου μήνα, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορείτε να παραλάβετε είτε εσείς είτε ο φορολογικός σας αντιπρόσωπος τη βεβαίωση μεταφοράς σας στη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού.
Υ.Γ. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, θα ήταν φρόνιμο να μιλήσετε κατευθείαν με τον Προϊστάμενο της εφορίας που ανήκετε. Καθώς οι μεσάζοντες – βλ. λογιστές – ζητάνε έγγραφα όπως βεβαίωση από το δήμο, λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού κλπ, τα οποία δεν τα χρειάζεται ο έφορος.
ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ
Manchester, ---------------
Ο υπογεγραμμένος/η υπογεγγραμμένη .................................. του ............και της ..........................., με ΑΦΜ ........................, που γεννηθείς ............ με ημερομηνία γεννήσσεως ................................ και κάτοικος Μεγ. Βρετανίας(…………, email……………), κάτοχος του ..................... Δελτίου Ταυτότητας ορίζω φορολογικό εκπρόσωπο τον/την .................................. του ........................ και της ..................., γεννηθείς στη .................. με ημερομηνία γεννήσεως.................... και κατοικεί στην ........................., ................................, ΤΚ. .........., κάτοχο του ....................................... Δελτίου Ταυτότητας, και τον/την εξουσιοδοτώ να υπογράψει και να καταθέσει εκ μέρους μου στην Δ.Ο.Υ. ............................, τόσο τα απαιτούμενα για την αλλαγή της φορολογικής μου κατοικίας δικαιολογητικά, όσο και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο απαιτηθεί για οποιοδήποτε φορολογικό θέμα με αφορά και να με εκπροσωπήσει σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. απαιτηθεί για οποιοδήποτε φορολογικό μου θέμα.
Ο εξουσιοδοτών/Η εξουσιοδοτούσα